|
Autyzm i Rodzina Forum Regionalnego Stowarzyszenia na Rzecz Osób Autystycznych i Ich Rodzin z siedzibą w Rudzie Śląskiej
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Mama Aspi
Dołączył: 02 Paź 2007 Posty: 39 Skąd: Katowice Chorzów Ruda Śl :)
|
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 18:29 Temat postu: 30 maj 2008 Kraków |
|
|
30 maja 2008 Akademia Pedagogiczna Kraków, ul. Podchorażych 2, IV piętro, sala 444. Konferencja "Praca z dzieckiem z zaburzeniami autystycznymi. Metoda Elżbiety Wianeckiej"
Program konferencji łączy wykłady teoretyczne z zajęciami praktycznymi, przewiduje również warsztaty, podczas których pokazane zostaną zajęcia (utrwalone na taśmach filmowych) z dziećmi autystycznymi oraz dziećmi z zespołem Aspergera.
Podczas konferencji zostaną przedstawione teoretyczne podstawy autorskiej metody, którą od wielu lat pracuje z dziećmi autystycznymi Elżbieta Wianecka prowadząca Gabinet Terapeutyczno - Edukacyjny Abecadło w Krakowie. Jest autorką programu;Słucham i uczę się mówić; oraz pomocy dydaktycznych do terapii mowy dzieci autystycznych
Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że prezentowana metoda należy do najskuteczniejszych w Polsce. Pozwala pomóc dzieciom dotkniętym najgłębszym autyzmem, często tym, którym odmówiono pomocy w innych ośrodkach w kraju. Skuteczność tej terapii jest głównym powodem, dla którego organizowana jest konferencja. Jej celem jest bowiem zapoznanie szerszego grona terapeutów, rodziców oraz środowiska naukowego z założeniami oraz efektami metody.
Program:
10:00 - 11:00 Jagoda Cieszyńska, Teoretyczne podstawy metody Elżbiety Wianeckiej.
11:00 - 11:45 Praca nad systemem językowym dziecka z zespołem Aspergera Marta Korendo
12:00 - 14:00 Warsztat Elżbieta Wianecka
14:30 - 15:30 przerwa na posiłek
15:30 - 16:30 Warsztat Marta Korendo
16:30 - 17:30 Warsztat Katarzyny Sedivy
17:30 - 18:30 dyskusje z udziałem moderatorów
18:30 podsumowanie obrad
WARUNKIEM UCZESTNICTWA JEST ZGŁOSZENIE TELEFONICZNE LUB MAILOWE tel 012 626 07 87 lub e-mail marketing@we.pl
Zapewniamy zaświadczenia o uczestnictwie.
Opłata Konferencyjna wynosi 120 złotych. Prosimy o dokonanie wpłaty do 30 kwietnia 2008 na podany poniżej numer konta z dopiskiem Opłata konferencyjna.
Numer konta Wydawnictwa Edukacyjnego PKO SA I O/Kraków 94124014311111000010453861.
PROSZE ZACHOWAĆ DOWÓD WPŁATY DO OKAZANIA W DNIU KONFERENCJIPATRONAT HONOROWY
Prezydent Miasta Krakowa Prof. Jacek Majchrowski
Brak już miejsc, ale otrzymałam informację że lista osób zainteresowanych jest tak ogromna że planowana jest druga edycja:))) _________________ 'Książka pełna wiedzy jest mniej warta niż jedno słowo które potrafi rozweselić"
GERHARD JUNG |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Maj 11, 2008 18:29 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mama Aspi
|
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 08:03 Temat postu: Kto jedzie z Katowic ? |
|
|
Witam, dla tych co nie jadą samochodem podaję namiary jak można się dostać z dworca głównego PKP
http://www.mpk.krakow.pl/default.aspx?docId=30
Jest to około 12 minut jazdy tramwajem lini 4
Pozdrawiam;)
Czy ktoś wogóle sie wybiera od nas? _________________ 'Książka pełna wiedzy jest mniej warta niż jedno słowo które potrafi rozweselić"
GERHARD JUNG |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mama Aspi
|
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 22:12 Temat postu: No to byłam:) |
|
|
Musiałam To wam napisać o niesamowietej siostrze Pani Jagody Cieszyńskiej: żelaznej damy o niesamowitym poświęceniu,skromnej
o twardych zdolnościach przywracaniu do życia bo czym że byłyby te setki
dzieci dziś ? Przyjeła w swojej pracy gabinetowej ponad 400 dzieci
Dla mnie to "chirurg mowy"
To że udało namówić Panią Elę do wyjścia z tą praktyką po raz
pierwszy poza uszy ścian... karkowskiego gabinetu Abecadło
to z jednej strony ogromna odwaga,a z drugiej strony wielkie przesłanie na przyszłe losy dzieci, aby nie było niefortunnego "udało się
zdiagnozować"... tylko aby było konkretne działanie: wyzwolenia mowy tu i teraz bez zbędnego czekania.
Bo kiedy jest mowa, diagnoza napisana na kawału papieru przez lekarza jest niczym w porównaniu z możliwościami jakie dziecko może otrzymać mówiąc i czytając.
Szkolenie dalszych terapeutów to już życiowa konieczność,
Jestem pod ogromnym przeżyciem pokazanych filmów.Płaczące
dzieci,zniewolone chwilami...a potem te same uśmiechnięte główki poszukujace potwierdzenia u Pani Eli,te oczka,ta usta jak dziubki ptaszka, układają się w śpiewne słowa to nie samowite.
Natomiast spokój Pani dr Marty Korendo i zatrzymanie jakby w kadrze czasowym dziecka to nawet brak mi w tej chwili słów aby to opisać bo cierpliwość to zbyt mało.
Nastepna Konferencja w Lublinie Prof. Pani Jagoda Cieszyńska zapowiedziała że będzie obalać mity o autyźmie .
Pozdrawiam Serdecznie
JP _________________ 'Książka pełna wiedzy jest mniej warta niż jedno słowo które potrafi rozweselić"
GERHARD JUNG |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Cze 02, 2008 22:12 Temat postu: |
|
|
|
|