Forum Autyzm i Rodzina Strona Główna Autyzm i Rodzina
Forum Regionalnego Stowarzyszenia na Rzecz Osób Autystycznych i Ich Rodzin z siedzibą w Rudzie Śląskiej

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

30 maj 2008 Kraków

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Autyzm i Rodzina Strona Główna -> Szkolenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mama Aspi

PostWysłany: Nie Maj 11, 2008 18:29    Temat postu: 30 maj 2008 Kraków Odpowiedz z cytatem

30 maja 2008 Akademia Pedagogiczna Kraków, ul. Podchorażych 2, IV piętro, sala 444. Konferencja "Praca z dzieckiem z zaburzeniami autystycznymi. Metoda Elżbiety Wianeckiej"

Program konferencji łączy wykłady teoretyczne z zajęciami praktycznymi, przewiduje również warsztaty, podczas których pokazane zostaną zajęcia (utrwalone na taśmach filmowych) z dziećmi autystycznymi oraz dziećmi z zespołem Aspergera.
Podczas konferencji zostaną przedstawione teoretyczne podstawy autorskiej metody, którą od wielu lat pracuje z dziećmi autystycznymi Elżbieta Wianecka prowadząca Gabinet Terapeutyczno - Edukacyjny Abecadło w Krakowie. Jest autorką programu;Słucham i uczę się mówić; oraz pomocy dydaktycznych do terapii mowy dzieci autystycznych
Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że prezentowana metoda należy do najskuteczniejszych w Polsce. Pozwala pomóc dzieciom dotkniętym najgłębszym autyzmem, często tym, którym odmówiono pomocy w innych ośrodkach w kraju. Skuteczność tej terapii jest głównym powodem, dla którego organizowana jest konferencja. Jej celem jest bowiem zapoznanie szerszego grona terapeutów, rodziców oraz środowiska naukowego z założeniami oraz efektami metody.

Program:

10:00 - 11:00 Jagoda Cieszyńska, Teoretyczne podstawy metody Elżbiety Wianeckiej.
11:00 - 11:45 Praca nad systemem językowym dziecka z zespołem Aspergera Marta Korendo
12:00 - 14:00 Warsztat Elżbieta Wianecka
14:30 - 15:30 przerwa na posiłek
15:30 - 16:30 Warsztat Marta Korendo
16:30 - 17:30 Warsztat Katarzyny Sedivy
17:30 - 18:30 dyskusje z udziałem moderatorów
18:30 podsumowanie obrad
WARUNKIEM UCZESTNICTWA JEST ZGŁOSZENIE TELEFONICZNE LUB MAILOWE tel 012 626 07 87 lub e-mail marketing@we.pl
Zapewniamy zaświadczenia o uczestnictwie.
Opłata Konferencyjna wynosi 120 złotych. Prosimy o dokonanie wpłaty do 30 kwietnia 2008 na podany poniżej numer konta z dopiskiem Opłata konferencyjna.
Numer konta Wydawnictwa Edukacyjnego PKO SA I O/Kraków 94124014311111000010453861.
PROSZE ZACHOWAĆ DOWÓD WPŁATY DO OKAZANIA W DNIU KONFERENCJIPATRONAT HONOROWY
Prezydent Miasta Krakowa Prof. Jacek Majchrowski

Brak już miejsc, ale otrzymałam informację że lista osób zainteresowanych jest tak ogromna że planowana jest druga edycja:)))
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Nie Maj 11, 2008 18:29    Temat postu:

Powrót do góry
Mama Aspi

PostWysłany: Czw Maj 15, 2008 08:03    Temat postu: Kto jedzie z Katowic ? Odpowiedz z cytatem

Witam, dla tych co nie jadą samochodem podaję namiary jak można się dostać z dworca głównego PKP
http://www.mpk.krakow.pl/default.aspx?docId=30
Jest to około 12 minut jazdy tramwajem lini 4
Pozdrawiam;)
Czy ktoś wogóle sie wybiera od nas?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mama Aspi

PostWysłany: Pon Cze 02, 2008 22:12    Temat postu: No to byłam:) Odpowiedz z cytatem

Musiałam To wam napisać o niesamowietej siostrze Pani Jagody Cieszyńskiej: żelaznej damy o niesamowitym poświęceniu,skromnej
o twardych zdolnościach przywracaniu do życia bo czym że byłyby te setki
dzieci dziś ? Przyjeła w swojej pracy gabinetowej ponad 400 dzieci
Dla mnie to "chirurg mowy"
To że udało namówić Panią Elę do wyjścia z tą praktyką po raz
pierwszy poza uszy ścian... karkowskiego gabinetu Abecadło
to z jednej strony ogromna odwaga,a z drugiej strony wielkie przesłanie na przyszłe losy dzieci, aby nie było niefortunnego "udało się
zdiagnozować"... tylko aby było konkretne działanie: wyzwolenia mowy tu i teraz bez zbędnego czekania.
Bo kiedy jest mowa, diagnoza napisana na kawału papieru przez lekarza jest niczym w porównaniu z możliwościami jakie dziecko może otrzymać mówiąc i czytając.

Szkolenie dalszych terapeutów to już życiowa konieczność,
Jestem pod ogromnym przeżyciem pokazanych filmów.Płaczące
dzieci,zniewolone chwilami...a potem te same uśmiechnięte główki poszukujace potwierdzenia u Pani Eli,te oczka,ta usta jak dziubki ptaszka, układają się w śpiewne słowa to nie samowite.

Natomiast spokój Pani dr Marty Korendo i zatrzymanie jakby w kadrze czasowym dziecka to nawet brak mi w tej chwili słów aby to opisać bo cierpliwość to zbyt mało.

Nastepna Konferencja w Lublinie Prof. Pani Jagoda Cieszyńska zapowiedziała że będzie obalać mity o autyźmie .
Pozdrawiam Serdecznie
JP
Reklama

Wysłany: Pon Cze 02, 2008 22:12    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Autyzm i Rodzina Strona Główna -> Szkolenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: